העסקים הקטנים מייצרים ערך גבוה לחברה, למשק ולתעסוקה ומהווים חומר גלם לחדשנות וליזמות. המלחמה גרמה לטלטלה במצב העסקים הקטנים עקב ירידה בביקושים וקושי בתפעול העסק. קבלו כמה טיפים מעשיים שיעזרו לכם לחזור לפעילות.
על פי נתוני משרד הכלכלה והתעסוקה, בישראל יש שש מאות ושישים אלף העסקים הקטנים והבינוניים בישראל שהעסיקו מעל ל3.4 מיליון עובדים ובכך הם הופכים למנוע המרכזי של כלכלת המשק. מעבר למספרם הגבוה, העסקים הקטנים מייצרים ערך גבוה לחברה, למשק ולתעסוקה ומהווים חומר גלם לחדשנות וליזמות. השנים 2022 ו 2023 עד פרוץ המלחמה, היו שנות צמיחה לעסקים הקטנים והבינוניים, שהמשיכו להתאושש מהקשיים שחוו בזמן הקורונה. ואולם פרוץ המלחמה החזיר את העסקים לטלטלה של ירידה בביקושים, לקשיים בנושא כוח עבודה, במיוחד כוח העבודה שגויס למילואים, ולקשיים לוגיסטיים.
ההכרזה על הפסקת האש, מפיחה אופטימיות מסוימת בקרב בעלי העסקים הצפוניים שהושבתו במלחמה. אבל המציאות מורכבת בכדי להחזיר עסק שהושבת לתפוקה מלאה כפי שהיה לפני המלחמה. אתגרים רבים עומדים בפני בעלות ובעלי עסקים שרוצים לחזור לשגרה, ביניהם הסדרת תשתיות, הסדרים כלכליים וביטוחיים מול המדינה וכמובן, לא נשכח, בעלי עסקים שפונו מביתם וטרם חזרו.
לחצו כאן לקבלת מידע על סדנאות מקצועיות קרובות >>
ריכזנו כמה טיפים מעשיים לקראת החזרה לפעילות, בתקווה לעשות קצת סדר בתקופה של חוסר בהירות.
טיפ מספר 1: ניתוח מצב העסק
ניתוח מצב העסק בתקופה הנוכחית מחייב בדיקה של מלאים, תשתיות, תזרים מזומנים.
האם הלקוחות עדיין זוכרים את השירותים שסיפקתם, האם הם בכלל זקוקים לשירות או למוצר שאתם מציעים.
מהו מצבו הכלכלי של העסק – תזרים מזומנים, נתוני אשראי יתכן וכדאי לערוך פגישה מחודשת עם הבנק ולהבין אילו הטבות והקלות ניתן לקבל.
טיפ מספר 2: פעולות תפעוליות
רגע לפני שמתחילים לשווק, יש לבחון מחדש את נושא הרישיונות, האישורים והרישומים של העסק כמו גם להפעיל מחדש את המערכות מידע, crm, חיובים ועוד.. אם יש לעסק מערכת חשבוניות, אתר אינטרנט או מערכות IT, בדקו את תקינותן. יתכן ויש צורך לחדש מנויים שפג תוקפם ועוד. בדקו גם את מצב המלאי במידה ויש לכם, חדשו קשר עם ספקים ויצרו חוזים מחודשים.
טיפ מספר 3: שיווק וחידוש קשרים
צרו קשר עם לקוחות ותיקים כדי להודיע שהעסק חוזר לפעילות. זכרו: עלות הבאת לקוח חדש הינו כפול מהבאת לקוח קיים. השתמשו ברשימת דיוור, ווטסאפ, רשתות חברתיות וספרו לכולם – "איזה כיף, חזרנו". אפשר לשקול לעשות מבצעים יצירתיים של חזרה לעבודה,
טיפ מספר 4: חיזוק הקהילה ונטוורקינג
צרו שיתופי פעולה עסקיים עם עסקים מקומיים נוספים באזורכם, השתתפו ביוזמות מקומיות, תזמו בעצמכם יוזמות קהילתיות שמחזקות עסקים קטנים אחרי המלחמה.
טיפ מספר 5: סיוע ממשלתי ו/או של גופים אחרים
בדקו האם מגיע לכם סיוע ממשלתי לעסקים קטנים שנפגעו, פנו לקרנות, עמותות או תוכניות לעסקים קטנים בצפון. מרכז לאודר לתעסוקה למשל מקיים סדנאות לבעלי עסקים קטנים כמו גם שירותי ייעוץ ייעודיים.
טיפ מספר 6: מעקב, אסטרטגיה והערכה מתמשכת
עקבו באופן מתודולוגי אחרי הביצועים של העסק מיום פתיחתו המחודש, העריכו את האסטרטגיה העסקית מידי כמה שבועות בהתאם למציאות המשתנה, ובעיקר גלו – "זמישות" - זמינות, גמישות ויכולת חוסן והסתגלות למציאות משתנה.
בהצלחה.
.