שנת 2023-2024 הייתה מאתגרת, בלשון המעטה, עבור הכלכלה הישראלית. במאמר זה נרצה להתמקד בשוק התעסוקה בישראל שמציג, באופן יחסי, גמישות ויכולת התאוששות טובה. עם זאת, הפערים בין המרכז לפריפריה מדגישים את הצורך במאמצים לקידום השקעות ותשתיות שיביאו לצמיחה בפריפריה.
לחצו כאן לקבלת מידע על סדנאות מקצועיות וימי ראיונות קרובים >>
מה אומרים המומחים:
שאלנו מומחים בעולם התעסוקה ודורשי עבודה, כיצד השפיעה המלחמה על מצב התעסוקה ואילו אתגרים משמעותיים ואולי אפילו הזדמנויות, היא יצרה.
"כמובן שבראש ובראשונה נפגעו ענפי הפנאי – תיירות, אירועים, בתי מלון ואירוח, בפרט בדרום ובצפון. גיוס החירום הנרחב, אף הוא השפיע על מצב התעסוקה והביא למחסור בכוח אדם בתעשיות מסוימות, במיוחד בעסקים קטנים ובינוניים הנשענים על כוח אדם מצומצם יחסית. בנוסף, ואולי הרכיב המשמעותי המשפיע על שוק התעסוקה הוא רכיב חוסר הוודאות הפוליטי והביטחוני שהאט את הצמיחה במשק והוביל לחשש מפני השקעות חדשות, הן בארץ והן בעולם."
איך אנחנו בהשוואה לעולם:
בנוסף, בחנו את ישראל ביחס לעולם בנושא התעסוקה. גם כאן, חשוב להסתכל על המצב התעסוקתי בפרספקטיבה רחבה, שכן בהשוואה עולמית, ישראל ממשיכה לשמור על שיעור אבטלה נמוך יחסית (כ-4.2% נכון לסוף 2024), אם כי המצב משתנה בהתאם לאופי התעשיות.
כך לדוגמא: ישראל הצליחה לשמר מובילות בתחומי מפתח כמו למשל בעולמות ההיי טק והתעשיות הביטחוניות. הדרישה לעובדים ולמשרות ממשיכה להיות יציבה יחסית, והביקוש למהנדסות/ים ולמתכנתות/ים נותר קשיח. מאידך גיסא, הפערים בין המרכז לפריפריה מתרחבים, כאשר אזורים כמו הנגב והגליל סובלים ממחסור במשרות איכותיות.
ואיך אנחנו בהשוואה למדינה אחרת במצב לחימה:
נתון השוואתי מעניין הוא ההשוואה למדינה הנתונה אף היא בלחימה ממושכת. כך למשל, אם נשווה את מצב התעסוקה בישראל בעת מלחמה, לאוקראינה לדוגמא, אף היא מדינה הנתונה במלחמה, נגלה שבישראל, המלחמה השפיעה באופן זמני על מגזרים מסוימים אם כי הייתה התאוששות חלקית הודות לתמיכה ממשלתית ומבנה הכלכלה המתקדמת.
באוקראינה לעומת זאת, המלחמה המתמשכת גרמה להרס תשתיות ולשיתוק כלכלי במגזרים רבים, מה שהוביל לשיעור אבטלה של מעל 20% באזורים מסוימים.
וחזרה אלינו:
למרות אחוזי האבטלה הנמוכים יחסית גם בעת מלחמה, עדיין הפערים בין תעסוקה בפריפריה לבין המרכז ניכרים. כך לדוגמא: שיעור האבטלה בפריפריה גבוה ב-1.5% לעומת שיעורו באזור המרכז, ואילו ההכנסה הממוצעת בפריפריה נמוכה ב-20% מזאת של תושבי המרכז.
לסיכום, מצב התעסוקה בישראל בשנת המלחמה שומר על יציבות יחסית וזאת אודות לעוגני תעסוקה כגון תעשיות ביטחוניות וענף ההיי טק. עם זאת, בפריפריה המצב פחות מזהיר הן מבחינת שיעורי האבטלה והן מבחינת ההכנסה הממוצעת.
לחצו כאן לקבלת מידע על סדנאות מקצועיות וימי ראיונות קרובים >>